PAMÁTKY MIMO CENTRUM

Dne 1.10. navštívila Prachatice a centrum NEUMANNKA na pozvání ing.arch. Jakuba Nepustila v rámci mezinárodního festivalu architektury a urbanismu ARCHITECTUREWEEK skupina zahraničních architektů a památkářů k diskuzi na téma „Památky mimo centrum“. Členy skupiny byla Maria Noel Tournoux z Paříže za UNESCO, teoretička a památkářka Elena Svalduz z univerzity v Padově, Andrea Giordano, architekt a univerzitní profesor z univerzity v Padově a Daniel Perogordo Madrid z Maxika, architekt festivalu Architectureweek. Za českou stranu se účastnili kromě ing. arch. Jakuba Nepustila jako organizátora a hostitele zejména PhDr. Iva Furáková z Národního památkového ústavu v Praze a Ing. Vlastislav Ouroda, Ph.D., ředitel územního odborného pracoviště Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích, redaktor časopisu ERA21, arch. Marek Kuchta a dále řada zájemců ze stran odborné i laické veřejnosti.
Program byl rozdělen na dvě části. V první části byla pro hosty uspořádána prohlídka dvou místních památek a v druhé části byla uspořádána v centru Neumannka odborná diskuze na téma památek mimo hlavní centra. Na prohlídku byly vybrány kostel sv. apoštolů Petra a Pavla ve Starých Prachaticích a návštěva zámku Kratochvíle. Hosté byli vysloveně nadšeni, tím spíše se nabízí otázka, proč klenot jako kostel sv. apoštolů Petra a Pavla ve Starých Prachaticích je pro návštěvníky běžně nepřístupný. V této souvislosti patří veliké poděkování panu Janu Plánkovi za výklad v kostele a panu Vojtěchovi Troupovi, kastelánovi zámku Kratochvíle, za mimořádnou individuální prohlídku. Negativem prohlídky památek bylo, že zahraniční hosté byli natolik unešeni místními architektonickými skvosty a natolik se zajímali o řadu detailů, že program nabíral zpoždění a na druhou část programu tak zbylo žalostně málo času.
Druhá pracovní část programu byla věnována otázkám spojeným s problematikou památek v dnešní době, otázkám přístupu k ochraně historického dědictví, vztah mezi památkami a moderními zásahy a moderní architekturou. Na diskuzi zbylo velmi málo času, přesto z úst představitelky UNESCO zazněla velice zajímavá slova podložená praktickými zkušenostmi z regenerací historických sídel ve vyspělé Evropě i ve světě. Zazněla slova, která odborné veřejnosti u nás jsou dlouho známá, nicméně ze strany laické veřejnosti, ke které je třeba přiřadit i většinu institucí odpovědných za proměnu našich měst, jsou ignorovány. Při hodnocení a využití historického dědictví není kladen až takový důraz na jednotlivosti, jednotlivé prvky, jednotlivé budovy, ale na celek jako živoucí organismus, včetně okolní krajiny, kvality života ve městě, atraktivity centra a podobně. Paní Noel popisovala proces ve vyspělých západních zemích, kdy v 60. letech došlo k závažným poškozením historických sídel vyprazdňováním a snižováním atraktivity center budováním supermarketů mimo centra měst, poškozováním okolní krajiny výstavbou na volných plochách a podobně, vpodstatě proces, který u nás přes alarmy ze strany odborné veřejnosti v posleních 20 letech probíhá se zpožděním způsobeným předchozím období totality. Nápravy předchozích chyb jsou velmi náročné a dlouhodobé, nicméně v zájmu kvality života nutné a jsou jedním z hlavních témat současné památkové péče ve vyspělých zemích. Je tedy o to smutnější, že u nás dochází k opakování stejných chyb, když jejich důsledky i mechnismy jsou odborné veřejnosti na základě zkušeností z okolních zemí známé. Na závěr je možné podotknout, že smutné je rovněž to, že ze strany politiků se podobné akce setkávají s minimálním zájmem, tato akce nebyla bohužel výjímkou. Za město Prachatice patří poděkování panu Robertu Zemanovi, který se s účastníky akce krátce setkal a hostům předal knihu o Prachaticích a právě vyšlou knihu fotografií od místních obyvatel.
Pro organizátora akce, ing. arch. Jakuba Nepustila a celý tým stojící za projektem NEUMANNKA bylo odměnou, že arch a design centrum včetně prodejní galerie i moderních zásahů v historickém objektu v Neumannově ulici bylo ze strany představiteky UNESCO i zahraničních architektů přijato s uznáním jak za koncept, tak architektonické pojetí v celku i detailech i jako příspěvek k zachování atraktivity městského centra.

using allyou.net