Northern Lights
Jitka Kamencová Skuhravá a Tomáš Kamenec
Skleněné objekty
geometrie - barva - světlo - struktura 

Novoborsko, kraj na úpatí Lužických hor, je místem, kde již šest set let přichází na svět sklo, které dokáže nejen sloužit, ale i inspirovat, potěšit a ohromit. Sklo, jež je zdejší zlatou žílou, pamětí, začátkem a koncem. Jakoby i zdejší vrchy a kopce byly stvořeny na sklářské píšťale a slunce na obloze nebylo hvězdou, ale průzorem do sklářské pece. Sklo je zde universem, časem bez plynutí a prostorem bez místa. Není tedy divu, že je tento kus země zaslíben umění – umění snít, umění tvořit a umění umět.

Světelné objekty Jitky Kamencové Skuhravé – absolventky UMPRUM v Praze (ateliér prof. V. Kopeckého), za něž získala několik prestižních designových ocenění, připomínají stropy krápníkových jeskyní, kapky deště zastavené v čase, mýdlové bubliny, či zárodky života - jsou jako slova vdechnutá doprostřed věty. Pozoruhodná jsou též svítidla sestavená z rytých, někdy lazurovaných skleněných desek, které v sobě s noblesou spojují tradiční novoborské řemeslné postupy. Připomínají ledová zrcadla, v nichž zanechaly stopy noční bruslaři. Poučení sklářskou minulostí kraje je patrné také z většinou výrazně barevných dekorativních objektů. Se svítidly je spojuje estetika „ztuhlé kapaliny“…

Z textu Petra Nového
Studio Jitka Skuhravá Glass je vedené partnerskou dvojicí Jitkou Kamencovou Skuhravou a Tomášem Kamencem. Oba pocházejí z tradičního sklářského prostředí a navazují na kroky svých rodičů a pradodičů. V posledních letech se úspěšně věnují tvorbě designového osvětlení a originálních světelných instalací do architektury.
Společne vnukli podobu desítkám unikátních instalací po celém světě.
Mezi ně patří mimo jiné také monumentální skleněné plastiky v dubajském metru pro firmu Lasvit přezdívané „Medusy“ a světelná instalace “INFINITY” pro Český dům na olympijských hrách v Londýně. V Čechách jsou k vidění například plastika „Mist“ ve Slovanském domě a zářivé skulptury „Bamboo“ v nově otevřeném developerském projektu skupiny PENTA - Florentinum.
Mezi nejznámější produkty studia patří kolekce Bubbles in Space, Bamboo, Icefalls, Mist a další. Mimo designu a realizací svítidel Jitky Skuhravé studio nabízí i autorské dekorativní sklo pro interiéry. Typické je tématické provázání obou typů produktů, tedy svítidla a setu dekorativního skla se shodnou tématikou. Studio využívá výhradně umělecky tvarované sklo vyráběné v Čechách, cílí na oživení tradičních sklářských řemeslných technik a jejich propojení se současnými světlenými technologiemi a aktuálními trendy.
WWW.JITKASKUHRAVA.COM

using allyou.net