O projektu

Proč název NEUMANNKA?
Objekt, ve kterém centrum vzniká, se nachází v historickém centru Prachatic, v ulici Neumannově /jméno nese po sv. Janu Nepomuku Neumannovi, který v jednom z objektů v ulici žil/. Název NEUMANNKA byl zvolen jako výraz identifikace s místem, které sice leží v ulici v samém srdci historického města, současně však bez významnějších veřejných aktivit je téměř bez života. To chceme změnit, aby i ulice NEUMANNKA byla živým městským prostorem.

Centrum architektury a designu NEUMANNKA
Centrum architektury a designu NEUMANNKA vzniklo s cílem propagace kvalitního designu a architektury a tím zvyšování kulturnosti a udržitelnosti našeho životního prostředí. Centrum sídlí v historickém objektu bývalého měšťanského domu, který je v majetku společnosti Selene. V dezolátním stavu byl zakoupen v roce 1993 a do roku 1997 opraven a uveden do provozu. Do roku 2014 měl objekt z větší části komerční využití. Postupné vyprazdňování centra města související s přemísťováním zejména obchodních aktivit do nákupních center mimo historické jádro a snižování atraktivity centra pro bydlení neumožňuje využít objekt hodnotným komerčním způsobem. I z  tohoto důvodu se objekt nabídl pro vybudování centra Neumannka, které spojuje stávající standardní komerční činnost s nekomerčními kulturními aktivitami.

Co je centrum NEUMANNKA
Centrum architektury a designu NEUMANNKA je místem pro setkávání a spolupráci lidí, pro které jsou kvalitní architektura a design nezbytnou součástí lidské kultury. Prostory domu jsou místem prezentace nejlepšího světového i českého designu a místem pro konání akcí týkajících se témat spojených s architekturou, designem a životním prostředím.
Centrum Neumannka je galerií, projekčním atelierem, prostorem pro pořádání přednášek, akcí a workshopů, místem pro pořádání kulturních akcí, prodejní místem zaměřeným na kvalitní design. Centrum Neumannka je pokus spojit vše, co se týká kvalitní architektury a designu na jediném místě.

Designcentrum
Galerie designu představuje ve stálé expozici i pravidelných výstavách nejlepší díla světového a českého designu. Ve stálé expozici je možné vidět díla předních českých designérů a značek /Jiří Pelcl,  Lucie Koldová, Maxim Velčovský, Milan Pekař, Petr Novague, Daniel Piršč, Studio Olgoj Chorchoj, Studio Dechem, TON, Situs, LUGI, Gravelli a mnoho dalších/. Samostatnou kapitolou je přehlídka soudobého designového šperku se zastoupením předních českých designérů, jedna z největších v České republice. V pravidelných dvouměsíčních intervalech se dále představují přední designéři v samostatných výstavách.

Archcentrum
Archcentrum NEUMANNKA je volným sdružením osob, zabývajících se navrhováním a projektováním. Společným cílem všech lidí sdružených v Archcentru Neumannka je vytváření krásného, zdravého, inspirativního a udržitelného prostředí s využitím moderních technologií i zkušeností a odkazů minulosti.



using allyou.net