Ikony světového designu 20.století - ČESKÝ KUBISMUS

Výstava pořádaná ve spolupráci se společností MODERNISTA
Ostré hrany, průniky ploch, krystalické struktury – typické prvky českého kubismu, unikátního hnutí, které se zrodilo v Praze okolo roku 1910, kdy skupina mladých avantgardních architektů a umělců aplikovala převratné kubistické principy v architektuře a užitém umění. Čeští kubisté se – každý svým způsobem – snažili narušením vertikál a horizontál rozbít konvenční pojetí designu a architektury, uvolnit či zachytit v pohybu vnitřní energii hmoty a dát předmětům, se kterými člověk přichází denně do styku, podobu dynamického uměleckého díla.

Výstava se koná ve spolupráci se společností MODERNISTA, která na výstavě představuje solitérní kusy nábytku a interiérové doplňky z keramiky, skla a kovů - výběr z tvorby předních českých architektů a designérů Pavla Janáka, Josefa Gočára a Vlastislava Hofmana.
www.modernista.cz

židle - Pavel Janák, 1911
Expresivní formy této Janákovy židle jí zajistily místo mezi nejvýraznějšími a nejčastěji publikovanými kusy raného českého kubistického nábytku. Na této krásné a výrazné židli se navíc i velmi pohodlně sedí. Provedení vyžaduje precizní práci truhlářských mistrů, se kterými Modernista při výrobě replik dlouhodobě spolupracuje.
viz www.modernista.cz

židle - Vlastislav Hofman, 1911

Vlastislav Hofman navrhl tuto židli jako součást interiéru pro sochaře Josefa Mařatku. Její na první pohled strohý vzhled zjemňují pečlivé detaily zkosených ploch na hranách nohou a do trojúhelníků vyskládaných dýh na všech plochách. Mistrovské dílo. Vybráno i do prostor zrenovované svatební síně Staroměstské radnice v Praze.
viz. www.modernista.cz

using allyou.net